Historia

Neljä psykologian opiskelijaa toivat Train the Trainers -tapahtuman Suomeen halustaan jakaa jotain, mitä he pitivät ainutlaatuisena henkilökohtaisena ja ammatillisena kehittymismahdollisuutena. Ensimmäisen Suomen TtT:n tavoitteeksi muodostui kokemuksellisten koulutustaitojen levittäminen psykologian opiskelijoiden ja psykologien keskuudessa.

Alla neljän psykologian opiskelijan tarina, josta ajatus Kouluttajaverkosto Versosta lähti nimensä mukaisesti versomaan:

Olemme kaikki olleet omilla tavoillamme aktiivisia Euroopan psykologian opiskelijoiden liitossa eli EFPSA:ssa, osallistuneet useisiin tapahtumiin ja inspiroituneet eurooppalaisten psykologian opiskelijoiden yhteishengestä. EFPSA:ssa saimme kokea Train the Trainers -kesäkoulun, Emilia vuonna 2011, Kaisa ja Ville 2012 ja Annaleena 2013. Kesäkoulu oli viikon mittainen, intensiivinen koulutustapahtuma, jossa psykologian opiskelijat ympäri Eurooppaa oppivat kouluttamisen suunnittelun, toteuttamisen ja arvioinnin perustyökaluja. Keskiössä olivat kokemuksellinen oppiminen ja vuorovaikutteinen ote kouluttamiseen, jotka tekevät oppimisesta moninkerroin motivoivampaa ja tehokkaampaa. Tällaisiin menetelmiin olimme törmänneet hyvin vähän omissa opinnoissamme, ja halu jakaa näitä tietoja ja taitoja muille heräsi. Tuumasimme, että nämä taidot tulevat tarpeeseen työelämässä, jossa meitä pyydetään usein kouluttamis- ja esiintymistehtäviin. Myös osallistujien välinen yhteishenki ja yhdessä kasvaminen oli ainutlaatuinen kokemus, jolla mielestämme on arvoa tulevalle psykologille.

Kesäkoulusta valmistuttuamme kaikkien tie jatkui EFPSA:n aktiivisten kouluttajien ryhmään (EFPSA Trainers Pool), jonka kautta olemme saaneet paljon mahdollisuuksia kouluttaa EFPSA:n tapahtumissa, pysyä yhteyksissä eurooppalaisten psykakouluttajien kanssa ja kehittää itseämme kouluttajina. Emilia ja Kaisa toimivat myös toimikauden 2013-2014 EFPSA:n koulutustoimintaa johtavassa tiimissä (Training Office).

Aloimme keskustella TtT:n sisältöjen tuomisesta suomalaisille psykologian opiskelijoille jo psykologeille alkuvuodesta 2013. Olimme kaikki saaneet valtavan paljon EFPSA:ssa kouluttamisesta, mutta toisaalta kaipasimme enemmän samankaltaista henkeä tänne pohjoiseen. Kun Annaleena valittiin sen kesän EFPSA TtT -tapahtumaan, tunsimme, että meillä on nyt hyvä tiimi kasassa. Meitä oli neljä suomalaista EFPSA-kouluttajaa, joilla kaikilla on kokemusta monista järjestötehtävistä ja yhteistyö oli sujuvaa, hauskaa ja inspiroivaa. Syksyn työstimme tapahtumaa keräillen vinkkejä EFPSA:n TtT:stä ja muilta, jotka olivat järjestäneet vastaavia tapahtumia kotimaissaan. Käytimme paljon aikaa tapahtuman tavoitteiden ja koulutusten olennaisten sisältöjen hiomiseen. Käytännön asioissa meitä lykästi, sillä meitä tuki Psykologiliitto ja tapahtumapaikaksi löytyi edullinen ja idyllinen Antaverkka. Siitä lähti käyntiin ensimmäinen TtT Finland, joka oli meille tärkeä saavutus ja myös mahtavan psykakouluttajien verkoston alku!