Inspiraation ja vastuun yhteisö

7 helmi

Tervetuloa Mielen Tilaan, Kouluttajaverkosto Verson blogiin!

Verso on psykologien ja psykologian opiskelijoiden kouluttajaverkosto, joka on saanut alkunsa vapaaehtoisuudesta, yhteisestä inspiraatiosta ja halusta jakaa merkityksellisiä kokemuksia.

Verson perustehtävä on psykologien koulutus- ja esiintymistaitojen kehittäminen, jotta voimme tehokkaammin välittää osaamistamme ympäröiviin yhteisöihin. Versossa haluamme edistää yhteiskunnallista hyvinvointia psykologisen osaamisen kautta. Tämä on se yhteinen inspiraatio, josta luovuutemme versoaa.

Open Space is based in the belief that organizations and communities run on passion and responsibility. It allows groups of any size to self-organize around what they really care about to get things done. – Peggy Holman

Open Space Technology (OST) on keskustelun ohjaamisen menetelmä, jolla ryhmät voivat tuottaa innovatiivisia ideoita. Lainaus menetelmästä kiteyttää paljon myös johtajuutemme periaatteista Verson koordinaattoreina. Uskomme seuraavaan 5 asiaan OST:n pohjalta:

1. Juuri oikeat ihmiset tulevat

Verso on 25 yksilön yhteisö, jossa jokainen jäsen on juuri oikea henkilö kuulumaan Versoon. Uskomme, että intohimo ja halu vaikuttaa on tuonut yhteen juuri nämä nuoret psykologit ja psykologian opiskelijat.

Joka hakeutuu koulutukseemme, on juuri oikea henkilö tulemaan. Joka päätyy osallistujaksi seuraavaan Train the Trainers Finland -tapahtumaan, on juuri oikea osallistuja.

1. Se mitä tapahtuu, on ainoa mitä olisi voinut tapahtua

Harjoittelemme jatkuvasti kontrollista luopumista ja virtaukseen luottamista. Uskomme, että aito kuuleminen ja osallistaminen tuottavat jäsenille tunnetason turvallisuutta sekä edistävät yhteisön hyvinvointia. Pyrimme tukemaan yhteisen suunnan löytämistä mutta myös rohkeutta tarkistaa kurssia ja tarvittaessa tehdä muutoksia.

1. Se alkaa kun se alkaa

Erityisesti toimintamme alkupuolella asioiden keskeneräisyys ja toisaalta myös ideoiden runsaus on herättänyt tunteita innostuneisuudesta ahdistukseen. Yhteinen matkamme on osoittanut, että asiat alkavat, kun niiden on aika alkaa – kuten tämä blogi, jonka piti alkaa juuri nyt!

1. Se loppuu kun se loppuu

Olemme myös lähteneet suuntiin, jotka eivät ole tuottaneet sitoutuneisuutta ja innostuneisuutta pidemmällä tähtäimellä. Pyrimme luottamaan siihen, että kestävät ideat kyllä kantavat. Joku kokeilu ei elä kauan, jolloin voi olla rohkeutta irrottaa siitä. Vaan voihan kokeilu herätä uudelleen myöhemmin – alkaa taas uudelleen. Verson tosin toivomme elävän pitkään, vaikka voimmekin vain arvailla, miltä yhteisömme näyttää 25 vuoden kuluttua!

1. Kahden jalan laki

Haluamme tukea verkostomme jäseniä ottamaan vastuusta asioista, joiden parissa he kokevat sekä intohimoa että halua sitoutua. Itseltään voi siis kysyä, opinko jotain tai annako muille jotain? Jos en, voi olla aika ottaa jalat alle ja jatkaa matkaa erilaisten haasteiden äärelle. Meidän tehtävämme on tukea mielekkäiden haasteiden löytämisessä, erilaisille liikkujille.

Loppujen lopuksi meille on kuitenkin tärkeintä jäsentemme läsnäolo, pestistä tai panoksesta riippumatta. Haluamme Verson olevan yhteisö, johon jäsenemme haluavat kuulua. Näin voimme myös tehdä laadukkaita koulutuksia, joihin sisäinen motivaatio on vahva.

Täältä voit lukea lisää Open Space Technologysta sekä muista käyttämistämme fasilitointimenetelmistä. Toimikoon nämä säännöt koordinaatteina Verson toimintaan tutustuessasi, nautinnollisia lukuhetkiä psykologian ja kouluttamisen parissa!

Tekstin takana:

Kaisa Yli-Pärri & Emilia Karjalainen
Verson koordinaattorit

_DSC0079eta _DSC0063eta

1) Kouluttajina me… haluamme luoda hyväksyvän ja turvallisen ilmapiirin oppimiselle.

2) Elämässä… uskomme hyvään arkeen jonka tietä viitoittavat läsnäolo ja herkkyys.

3) Toivomme… että oppiminen ei lopu koskaan!