Life Design

6 huhti

Oletko koskaan sättinyt itseäsi siitä, kuinka et vain opi käyttämään toimiston uutta ohjelmaa, Kelan byrokratia tuntuu käsittämättömän vaikealta omaksua, ja uuden appin kanssa taistelu tuntuu vievän voimat? Don Norman tarjoaa lohtua klassikoksi muodostuneessa teoksessaan The design of everyday things (2013): syy ei ole käyttäjässä – ongelmana on huono design.

Eräs esimerkki huonosta suunnittelusta on niinkutsuttu Normanin ovi. Yritätkö toistuvasti avata jotain tiettyä ovea väärään suuntaan? Älä syytä itseäsi, syytä oven suunnittelijaa. Voit kuunnella aiheesta lisää vaikkapa täällä.

Huonoa suunnittelua on joka paikassa: esineissä, ohjelmissa, systeemeissä, joukkoliikenteessä. Harmituksen ja turhautumisen ohella se altistaa käyttäjänsä virheille, jotka olisivat estettävissä, mikäli pystähtyisimme tarkastelemaan asioita käyttäjien näkökulmasta kokonaisuuksina. Samalla tavalla toiset systeemit elämässämme edistävät hyvinvointiamme helpottamalla rutineejamme, tukevat yhteyttämme muihin, ja mahdollistavat oman elämän syvemmän hallinnan. Toiset suunnitellut rakenteet taas heikentävät hyvinvointiamme.

Kaikki suunnittelut asiat eivät kuitenkaan ole syntyneet ulkopuoleltamme. Itseasiassa suurin osa kenties keskeisimmistä sinuun vaikuttavista rakenteista on omaa käsialaasi. Ne ovat aamurutiineja, keittiön esineiden järjestelmiä, tapoja nimetä tiedostoja ja keinoja aikatauluttaa päivää.

Henkilökohtaisella tasolla tämä herättää kysymyksen: miten olet suunnitellut oman elämäsi? Minkälaisia systeemejä olet rakentanut tukemaan arkeasi, suhteitasi ja harrastuksiasi? Voiko olla, että jotkin ehkäpä tahattomasti muodostamasi systeemit ovat alttiita rikkoutumiselle, johtavat muiden mielipahaan, tai edistävät erehdyksiä? Oman elämän tarkastelu tästä näkökulmasta saattaa avartaa uusia mahdollisuuksia kehityksen tiellä. Tämän osalta ei ole syytä syyttää huonoa suunnittelua, vaan ottaa vastuu elämänsä suunnittelusta.

 

Tekstin takana

Lauri Lukka
psykologi ja suunnittelija
www.laurilukka.com

V3small

1) Kouluttajana minä… uskon aktiivisten kokemusten tuovan sykähdyttäviä muutostuloksia

2) Elämässä… uskon kuuntelemisen ja kokonaisuuksien hahmottamisen voimaan

3) Toivon… että kokeilet tällä viikolla jotain mitä et ole aiemmin kokeillut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *